Idag skriver vi om råkost och hur denna tar världen med storm, från USA ner till vår kära semla.

Nyligen kunde vi i Expressen läsa om hur den nya rawfood-semlan lanserades lagom inför Fettisdagen. Där kan man tala om att bland traditioner med nytänkande. Semlan som är så bejublad och efterlängtad som alltid, men i den modernaste skrud en kan tänka sig – som raw food. Bakad på mandel och med grädde gjord på nötter och päron. Det är råkostsemlan det. I alla fall enligt den matbloggare som kommit på just detta recept, Karin A Tegeman.

För många gillar ju verkligen semlan men kanske tycker att den, i sin klassiska form, är lite mäktig att äta. Då är det bra om det finns varianter att välja mellan, så som just en semla gjort på färska råvaror och nyttig trots sin dekadenta historia. Sedan vet man att semmelkreativiteten inte har en ände dessa dagar, och att det är ett bakverk som verkligen lever och frodas under förvåren.

Mer om just råkost kan vi läsa om i en artikel på Svenska Dagbladet, för den som inte har riktig koll på exakt vad det innebär kan man där lära sig att det är mat som bland annat endast hettas upp till 42 grader och har som diet tagit framförallt USA med storm, men nu börjar det dyka upp allt mer även i Sverige och det har kanske framförallt att göra med att folk bryr sig mer om vad de stoppar i sig nuförtiden och att det finns en helt annan medvetenhet om livsmedel och kost.

  • Raw food-trenden kan spåras till Norman Walker
  • Han uppfann råsaftcentrifugen och levde tills han var 99 år
  • Sedan ledde trenden fram till groddhyteri
  • I dag företräds kosten av flera kändisar
  • Ofta är det söta verk med mandlar, dadlar, chiafrön och kakao

Hur man lättast börjar med raw food

grönsaker-nyttigLivsmedelsverkets hemsida kan man läsa mer om olika tillsatser, sötningsmedel, stabiliseringsmedel och andra ämnen som kan finnas i allt från vanliga halvfabrikat till bakverk, godis och matprodukter. Det kanske kan vara intressant om man väl börjar intressera sig för just vad man får i sig för ämnen och vad man själv kan göra för att till exempel börja ändra sin kost. Här kan man även läsa om

När man ska börjar med råkost är det många som i nybörjarfasen livnär sig på torkade frukter, bär, nötter och en hel del frön. Detta är givetvis gott och mättande, men kanske lite torftigt i längden. Dessutom är det så att alldeles för mycket torkat kan vara lite av en utmaning för magen – det man då kan göra är att blötlägga nötter, frön och sedan äta dessa med mycket gröna bladgrönsaker.

Ett bra tips vi från från artikeln i Svenska Dagbladet är bland annat att lära känna en råvara i taget och smyga ner till exempel dadlar i gröna drinkar, sallader och andra rätter som man gör. Sedan är det vidare så att många mår bra att först äta sina grönsaker lätt kokta, wokade eller ångade för att sedan gradvis gå över till att mer och mer äta just plain råkost. Råa chokladbollar och andra mer söta saker från raw-världen kan man med fördel spara till helgen, annars är risken att man får i sig lite för mycket socker från just dadlar, frukter och bär.