Köket är en viktig plats i ett hem som har många funktioner. När du renoverar är det viktigt att ta alla funktioner i beaktande för att få ett snyggt men också funktionellt kök. En av det viktigaste sakerna att tänka på är att prioritera arbetsyta för att få ett bra arbetsflöde.

Köket är hemmet hjärta. En plats där maten lagas och alla möts. Men för att köket ska bli en plats där det är naturligt att umgås och laga mat behöver du tänka till kring inredningen när du ska renovera. Kökets huvudfunktion är att laga mat och det ska du kunna göra på ett funktionellt sätt. Därför ska du vid renoveringen tänka på placeringen av vitvaror, diskho, spis och arbetsbänk. För att både få ett funktionellt och snyggt kök är en bänkskiva i komposit ett väldigt bra val. Komposit är dessutom ett material som håller länge både utseende- och kvalitetsmässigt.

Satsa på en tilltagen arbetsyta

Det finns massor med vackra och stilrena färger att välja mellan som kan göra ditt kök både personligt och elegant när du väljer komposit. När du har en köksbänk som både är funktionell och placerad på ett bra ställe kommer matlagningen att bli väldigt angenäm. Det är dock viktigt att vitvaror, spis och disko är placerade på ett genomtänkt sätt i förhållande till bänkskivan för att arbetsflödet ska bli bra. En bänkskiva kan verkligen lyfta hela köket. När du renoverar ska du därför verkligen lägga tid och energi på att välja ut en bra bänkskiva som speglar stilen du vill ha i köket. Ett tips är att verkligen prioritera en stor arbetsyta. Det möjliggör att flera kan vara i köket och jobba samtidigt och det finns större möjlighet att även förvara saker på arbetsbänken.

Köket har flera funktioner

Köket har blivit ett slags nytt vardagsrum. Hela familjen samlas i köket men även när gäster kommer på besök är köket en naturlig plats att umgås på. Köket ska med andra ord fungera till mycket och det ska du ha i åtanke när du renoverar. Det är viktigt att tänka på förvaring, möblering, sittytor, och arbetsytor för att du ska få ett bra kök. Att ha en bra förvaring bidrar till ordning och reda. En genomtänkt möblering och sittytor möjliggör att många får plats i köket utan att vara i vägen för den som lagar mat. Det är en fördel att satsa på hållbara material för att köket ska hålla stilen många år framöver.

Naturnära och kontraster är trendigt

När du renoverar kan du ta inspiration av olika trender som råder. I år är det väldigt trendigt med kontraster av olika slag. Kontraster som är starka bidrar till en fin dynamik men som även gör att köket blir personligt och unikt. Du kan använda olika färger och mönster för att skapa olika kontraster. Att använda olika naturliga material är en annan trend. Du kan med fördel välja naturmaterial som har en taktil struktur. Trä är det perfekta materialet om du vill ha en mer naturnära känsla i köket. Trä är även ett väldigt hållbart material.

Tips för en lyckad köksrenovering:

• Prioritera sociala ytor
• Optimera arbetsflödet
• Satsa på bra förvaring