Hur mycket tid spenderar du och din familj i köket? Gissningsvis ganska mycket. I den här artikeln får du tips om hur du kan skapa ett annorlunda och mer socialt inbjudande kök. Första steget är att byta köksbord.

De flesta skulle nog hålla med om att köket är ett av bostadens mest centrala rum. För många är det rum det rum i hemmet där dagarna i någon mån både påbörjas och avslutas. Av den anledningen är det förstås viktigt att köket är en trivsam plats. Hur skapar du en köksmiljö som är trevlig att befinna sig i samtidigt som det också känns lite annorlunda? Ett första steg kan vara att införskaffa ett runt matbord, låter det opraktiskt? Det är visserligen svårare att inreda med ett runt matbord, men dess form har faktiskt många fördelar.

Runda matbord är annorlunda och mer sociala

matbordFyrkantiga bord är vanligare än runda av en enkel anledning: det är enklare att möblera med kvadratiska eller rektangulära möbler. Men det innebär också att själva närvaron av ett runt bord lyfter din inredning från det ordinära. Med ett runt bord får du helt enkelt någonting mer annorlunda och spännande. Ytterligare ett skäl till att fyrkantiga bord syns oftare är att de rymmer fler stolar. Ett knep för att komma runt detta är att välja ett runt pelarbord istället, det vill säga ett bord som inte har fyra bord utan en pelare i mitten. Att det får plats fler stolar vid ett fyrkantigt bord betyder dock inte att det är bättre, i alla fall inte i ett socialt avseende. Vid ett runt bord är alla jämlika, alla ser varandra. Ett runt matbord är därför mycket mer socialt.

Fler knep för en snygg, annorlunda och praktisk köksinredning

  • Köp bord och stolar i olika träslag eller färger, det blir ofta mycket snyggare.
  • Med ett runt bord kan det vara bra om du tänker mer praktiskt sett till den övriga köksinredningen. Varför inte testa utdragbara lådor i öppna skåp för mycket av förvaringen?
  • Minska stressen genom att inreda säsongsneutralt. Välj, som Elle skriver, material och färger som funkar för alla årstider.