Har du svårt att få i dig alla näringsämnen du behöver genom kosten? Då kan det vara en bra idé att ta hjälp av de olika kosttillskotten som finns att tillgå. De kan göra stor skillnad på ditt mående och din hälsa i allmänhet.

”Ibland kan det vara svårt att äta det man borde”

De flesta känner nog till att man bör äta sunt och röra på sig för att ha en bra hälsa och en välfungerande kropp, att man ska undvika kolhydrater och att man bör äta grönsaker varje dag för att få i sig vitaminer och mineraler. Men exakt hur mycket man ska äta av allt kan vara svårt att veta. Det kan också bli en ganska dyr historia att få i sig alla näringsämnen genom maten, då nyttig mat idag tyvärr är ganska dyr. Ibland kan det vara svårt att äta det man borde, för att man inte tycker det är gott. Därför är det viktigt att välja rätt kosttillskott som man kan komplettera med, när kosten inte räcker till.

Vilka kosttillskott bör man satsa på?

Zink är en antioxidant som kan vara svår att få i sig rätt mängd av, endast genom kosten, då den finns i produkter som fisk och musslor. Kroppen lagrar inte zink, så den måste ätas varje dag. Selen är ett ämne som finns i jorden och som skyddar cellerna mot oxidation, men Sveriges jord är fattig på selen, därför är det bra med tillskott av selen. Har du svårt att få solljus så kan det vara bra att satsa på D-vitamintillskott, så att du överlever de mörka årstiderna lite bättre. Barn kan behöva tillskott av D-vitaminer för att växa ordentligt.

Glöm inte att kolla upp att leverantören och tillverkaren av kosttillskotten är seriösa, då fusk och konstgjorda ingredienser förekommer.