De flesta kanske tror att odlingssäsongen är över när sommaren börjar ta slut men detta är långt ifrån sant. Även om vår och sommar är de perioder som lämpar sig bäst för odling finns det faktiskt flera grönsaker som passar utmärkt att odla även på vintern. Njut av egen hemodlad grönkål och goda rotsaker som passar utmärkt i en vintrig gryta!

Har du en köksträdgård hemma kan du med lite framförhållning hålla igång denna året runt. Naturligtvis är det inte allt som tål att planteras och stå över vintern men det finns en hel del goda grönsaker som tål vårt nordiska klimat bra även under denna årstid. Ta fram en snöslunga för att få bort snön och skörda allt härligt du odlat!

Förläng säsongen för din köksträdgård

kålVår och sommar känns som den självklara tiden att så sina grönsaker men ett tips är att förlänga säsongen med härliga grönsaker som är gjorda för att klara olika temperaturer. I augusti kan du så härliga asiatiska bladgrönsaker såsom komatsuna, tatsoi, kailaan, sareptasenap, choi sum och mizuna. Dessa kan du sedan skörda precis i början av vintern när frosten är på ingång. De passar dessutom utmärkt för att så inomhus i krukor om du vill kunna njuta av dessa hela året. Även den svenska klassikern rädisor lämpar sig för odling året runt och blir nästan godare när den sås under höstmånaderna.

För den som är lite förutseende kan du så grönsaker inför nästa år som blir redo i början på våren. Morötter, dill, sallad, persilja, palsternacka och gräslök är bara några exempel på grödor som är utmärkta att höstså och sedan klarar sig under vintern. Det du ska tänka på är att så innan jorden blir frusen. Du behöver även ta i beaktning att det är olika förutsättningar beroende på var i vårt avlånga land du bor. Temperaturerna kan skilja sig mycket och det är därför svårt att säga en generell tidpunkt som lämpar sig för att så och skörda.

Skydda din odling med växthus

Ett växthus ger dina odlingar det perfekta klimatet året runt och du behöver aldrig mer oroa dig för att dina grönsaker ska frysa. Odlar du ute på din balkong finns det små miniväxthus som du kan sätta på en fönsterbräda eller ett bord. Tänk på följande när du odlar i växthus:

  • Börja med ett lagom antal olika växter i början för att lära känna hur plantorna beter sig och deras behov.
  • Anpassa dig efter storleken på växthuset. Plantorna mår inte bra av att stå för trångt.
  • Utgå från den odlingszon där du bor.
  • Plantera vinstockar som dina plantor kan ringla sig runt.

Det finns mängder av grönsaker som är utmärkta för att odla i växthus. Några exempel är gurka, tomat, citrusfrukter, Paprika och chili samt jordgubbar.

Hemodlat smakar bäst

Grönsaker som du odlar själv kommer alltid att smaka som godast och går inte att jämföra med de du köper i affären. Odla året runt för att få en välsmakande middag som imponerar varje dag!