Vad är viktigt att få i sig när man tränar? Bland annat en jämn kost med näringsrikt intag och mycket grönt.

Tränar du och vill bygga muskler? Då är bra mat a och o. Protein från baljväxter är minst lika bra som animaliskt protein och du hittar bland annat veganskt proteinpulver på Ekoträning. Men vad ska du äta för att optimera din träning egentligen?

Myter om träning och kost

Några myter om mat och träning går det bland annat att läsa om i Expressen. Där skrivs det om myten ”du måste ändra hela din kosthållning när du börjar träna”. Det är falsk. Om du inte är en elitidrottare som tävlar och presterar så behöver du inte ändra din kosthållning. Det duger utmärkt att behålla samma typ av kost, bara så att du har protein, fett och bra kolhydrater är det lugnt. Kostråd i vissa magasin är helt enkelt baserade på extrema fitnesspersoner, med en helt annan förbränning än en vanlig svensson i löparspåret en torsdag kväll. Du behöver till exempel inte stoppa i dig något inom en kvart efter träning, det kan i stället bli så att du får i dig för mycket i förhållande till vad du gör av med. Mer om detta kan du läsa om här i denna artikel.

En annan myt som det skrivs om i denna artikel i SVT är att sportdryck skulle vara bättre att dricka under träning än vad rent vatten är. Det är så klart även det falskt. Vatten är oftast fullt tillräckligt i de flesta situationer. Om du tränar högintensivt under en längre period kan sportdryck vara till hjälp för prestationen.

Få i dig protein

I en artikel i tidningen Topphälsa tipsas det om flera bra proteinkällor, något du kan äta för att bli starkare av din träning. Det är bra för både celler och muskler med allt från bönor, linser och ärtor till fullkornsbröd, fisk, kyckling, mejeriprodukter, kött, pasta, ris, bulgur, ägg och skaldjur. Just ägg är en riktigt bra proteinkälla som även innehåller mer av annan slags viktig näring och bra antioxidanter. Ett par hårdkokta ägg kanske inte är det charmigaste att ha i väskan när du är på språng under dagen – men ack så perfekt att bara kunna ta fram, skala och äta som skön mellis.