Källa: Svenska Badtunnor

Nu har säsongen för att äta utomhus tagit fart på riktigt. Butikerna har ett stort utbud av sommarmat, och det mesta går att lägga på grillen. Förutom att grilla passar vädret perfekt för att ta ett dopp i uppvärmt vatten, i trädgårdens egna badtunna. 

Så snart vädret tillåter vill många äta sin middag utomhus, gärna i trädgården eller på innergården. För den som har egen trädgård har det blivit populärt att skaffa en badtunna och det varma vattnet i tunnan gör det möjligt att stanna utomhus längre på kvällen. Under tiden mellan doppen passar det bra med somrig, enkel mat, gärna från grillen och med smakrika tillbehör.

Sommarmat att njuta av efter bad

Det finns många sorters fint kött att välja på numera. 1900-talets flintastek är historia. Nu har kvalitetskött och kunskaper om kött nästan blivit lite status. Det förväntas att grillmästaren i trädgården har gjort hemläxan och kan svara på om köttet är ekologiskt, svenskt, hängmörat och så vidare. Fläskkött, nötkött och kyckling hör till de vanligaste köttsorterna på grillmenyn. Lamm förekommer. Ibland letar sig älg, hjort eller annat vilt sig dit också – om det finns en jägare i familjen/släkten. För att alla ska få något de gillar finns varmkorv också med på ett hörn. Eller ännu hellre kryddstarka korvar med svåra namn och hög kötthalt. Kött ska helst marineras och många gör sin egen kryddblandning. Ungefär lika många köper färdig marinad och glaze.

Grillmat som passar alla

Med lite eftertanke går det utmärkt att grilla fisk. Laxkotlett, makrill, röding och tonfisk klarar i allmänhet grillgallret bra. Mager fisk som spätta och torsk kan vara smidigt att tillaga insvept i folie med kryddor och smör. Aborre går bra att tillaga hel, men även den passar att grilla i foliepaket, gärna tillsammans med grönsaker. Skaldjur är förstås inte heller fel på sommarens grillmiddag.
När det gäller grönsaker är det inte bara majskolvar och paprika som är bra grillmat. I princip alla grönsaker går att grilla. Varför inte Portabellosvamp eller champinjoner, blomkål, zucchini och lök. Ett tips är att göra spett med enbart grönsaker för sig, för att undvika att grönsaker och kött blir klara vid olika tidpunkter. Grönsakerna ska grillas snabbt på en het grill för att få den rätta ytan, sedan lagas de färdigt i eftervärmen för att inte brännas och bli sotiga. Pensla dem innan med lite olja.

Tillbehören till grillkvällen

En ljummen sommarkväll med grillat behöver innehålla vissa tillbehör för att bli riktigt lyckad. T ex olika sorters såser, där kungen på bordet är bearnaisen. Tzatziki, mangoraja, dillröra, vitlökssmör, salsa, guacamole – listan kan göras lång. Det finns bra ätfärdiga såser att köpa, men testa gärna att blanda en egen, det är enklare än många tror. Och glöm för all del inte desserten! Ljummen frukt, naturell eller tillsammans med lite glass blir den perfekta avrundningen.

En härlig grillkväll i glada vänners lag kan sammanfattas så här:

  • Välj kött, fisk och grönsaker av hög kvalitet så blir resultatet därefter.
  • Satsa på många tillbehör, så kan alla hitta sin favorit.
  • Det tål att sägas igen: Låt det bli riktigt hett på grillen innan maten läggs på.
  • Dessert är aldrig fel när maten har fått sjunka undan lite.