Oavsett om man bor i lägenhet eller i hus så blir det ofta att man ses och står och snackar i köket, har du märkt det? Det gäller även oavsett kökets storlek och ibland kan det nästan kännas märkligt att hela familjen samlas i ett kök som inte alls är lika stort som till exempel vardagsrummet.

Det finns en lösning på detta! Det är att ha en öppen planlösning så att kök och vardagsrum blir ett och samma rum. Det är riktigt trivsamt. Av flera skäl!

Många fördelar med öppen planlösning

Möbleringen kan variera mer än om kök och vardagsrum är två olika rum. Vill man dela av rummen lite lagom så kan man göra det med en hörnsoffa, en bokhylla, eller något annat som man har och tycker passar. Det kan vara ganska skönt att ha någon sorts markering. Man kan också göra tvärtom och ställa matbordet precis i mitten för att uppnå en effekt av att det verkligen är ett och samma rum.

Man får plats med rejäla möbler om man gör en öppen planlösning och på så vis gör rummet stort, luftigt och rymligt. Här finns lite mer inspiration från nätet: socialt kök som inspiration.

Den stora poängen är att du medan du väntar på att maten, degen eller fikabrödet ska bli färdigt, kan under tiden sitta med din familj i soffan framför TV:n eller med kortleken tillsammans, och bara slänga ett öga på spisen mellan varven. Eller också att du står vid spisen och pratar med övriga familjen medan du hackar och rör till en middag, eller vad du än gör vid spisen.
Huset eller lägenheten får också en underbar rymd och känsla av att vara stor och ljus, ofta för att ljuset från fönstren går rakt igenom, vilket totalt missas om du har väggar mellan rummen.

Här kan du se en artikel ifrån Mäklarvärlden som talar om att öppen planlösning är något som tilltalar väldigt många så man kan lugnt göra en öppen planlösning vid ombyggnad eller nybygge, det är positivt för de flesta.

Möjlig nackdel med öppen planlösning

De som är väldigt känsliga för matos kan uppleva att de känner en viss doft av matos även i vardagsrummet, om man har en öppen planlösning. De allra flesta har dock fläkt eller ventilation så att det problemet inte uppstår men det är ändå värt att nämna, speciellt om du ofta stör dig på dofter.