Inget livsmedel i hela världen är väl lika förknippat med lycka och njutning som choklad. Det är inte speciellt konstigt med tanke på att det är så oerhört gott och även bra för hälsan. Nu finns ett nytt sätt att avnjuta choklad, nämligen genom att dra in det i näsan.

För ett par år sedan kom ett nytt sätt att avnjuta choklad och nu har det här tillvägagångsättet blivit riktigt trendigt. Fler och fler väljer nämligen att dra in chokladen i näsan, skriver Metro. Den så kallade ”chokladsnortaren”, som gör det möjligt att dra in choklad genom näsan, skapades för sju år sedan inför ett födelsedagsfirande med Rolling Stones. Den som uppfann den här speciella mackapären var den kända belgiska chokladtillverkaren Dominique Persoone. Mackapären är gjord av plast och för ett tag sedan gick den bara att få tag på i belgarens butik i Antwerpen. Men nu finns produkten i många butiker runt om i världen och den säljer väldigt bra. Enligt en tidning ska den ha sålts i över 25 000 exemplar redan.

Chokladen har stor del i människors liv

Den här uppfinningen och dess succé visar bara på hur mycket vi människor älskar choklad och att chokladen är en stor del av vår vardag. De flesta barn dricker en kopp choklad åtminstone en gång i veckan under hela uppväxten och pensionärer har nästan alltid en ask med choklad till hands. När vi ska gå bort på middag eller när någon fyller år är den bästa present vi kan ge något just choklad. Vi människor, stora som små, är helt enkelt besatta av choklad. Och chokladen är faktiskt inte bra himmelskt god, utan den har även en del goda hälsoeffekter. Nyligen fick vi exempelvis reda på att choklad kan förbättra minnet hos personer mellan 50 och 69 år. Det är ett ämne vid namn flavanoler som finns i kakao som ökar blodflödet i den del av hjärnan som minnet finns, skriver DN.

Chokladen har mängder av goda hälsoeffekter 4324635-lyxpraliner-4

Förutom att chokladen kan förbättra minnet, gör den även en hel del andra bra saker i kroppen:

  • En daglig dos av mörk choklad kan skydda mot stroke och hjärtsjukdomar. Läs mer.
  • Varm choklad kan göra en smartare.
  • Om man äter choklad så kan man vara i solen längre utan att bränna sig.
  • Äter man 25-30 gram choklad varje dag minskar man stressnivåerna i kroppen.
  • Man blir inte bara glad av choklad för att det smakar gott. Det finns faktiskt en kemisk koppling. Choklad innehåller aminosyror som tillverkar lyckohormonet serotonin.
  • Äter man mörk choklad minst fem gånger i veckan har man ett lägre BMI än den som inte äter choklad.
  • Atleter som dricker chokladdryck producerar 57 procent mer energi under träningen än de som dricker sportdryck.
  • Choklad ger en boost till immunförsvaret eftersom att det innehåller massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter.