Frukosten är en omdebatterad måltid. Många älskar den, andra hatar den. Vissa säger att den är nödvändig, andra säger att det inte spelar någon roll ifall man äter den. Det senaste rönet från forskningsvärlden lyder att frukosten faktiskt inte är dagens viktigaste måltid.

1156428-breakfast

Det har i många år sagts att frukosten är den viktigaste måltiden på dygnet, men så är inte fallet, konstaterar man på Metro. Två amerikanska studier går nu emot tidigare uppgifter om frukostens positiva effekter. I en studie innefattande människor med övervikt och fetma blev resultatet att det varken gjorde till eller från för deltagarnas viktnedgång om de åt frukost. Den andra studien visade att det inte finns någon koppling mellan att äta frukost varje dag och få en ökad ämnesomsättning, som tidigare forskning har visat på. I den andra av två studier kom dock forskarna fram till att det finns andra fördelar med att äta frukost. Bland annat fick de som åt frukost en ökad energiförbränning vid fysisk aktivitet och de hade även en stabilare blodsockernivå under kvällen och eftermiddagen.

Tidsbrist leder till onyttig frukost

Huruvida man ska äta frukost eller inte för att vara hälsosam och hålla en bra vikt finns det alltså skilda åsikter om. Är man en sådan person som inte klarar sig utan frukost eller känner att frukost är viktigt för en, är det bra om man försöker äta en nyttig frukost. Det är lätt hänt att man bara slänger i sig någon macka eller en skål sockriga frukostflingor för att man inte riktigt har tid för frukosten. Nuförtiden är pressen stor på oss att vi måste vara på jobbet tidigt och de som väljer att äta frukost hemma hinner endast med en frukost på tre minuter. Detta leder till att vi ofta äter frukosten när vi gör i ordning oss eller tar den på väg till jobbet. Många väljer även att köpa frukost på vägen och då brukar det ofta bli en smoothie på något kafé. Dessa smoothies kan dock innehålla väldigt mycket socker, skriver Svenska Dagbladet.

Frukostmat vid alla dagens måltider 1309797-bagel

De flesta ser på frukosten som ett nödvändigt ont som egentligen bara tar tid ur det redan stressande schemat. Men det är många av dessa som egentligen gillar frukost, bara att de inte har tid med att äta den på morgonen. Därför har ett par nya restauranger öppnats som serverar så kallad ”brinner”, som står för ”breakfast for dinner”. I USA har trenden med att äta frukostmat även till lunch och middag blivit så stor att de kommit på namnet ”brinner”. I Sverige har även konceptet blivit populärt och några nyöppnade ställen i Stockholm serverar frukost hela dagarna. Läs mer. Ett utav dessa ställen är Greasy Spoon på Södermalm. Där serveras anglosaxiska frukosträtter. Några exempel är:

  • Eggs benedict.
  • Full english breakfast.
  • Pannkakor.
  • Skramlade ägg med bacon.
  • Banangröt.
  • Fruktsallad.