Många av oss gillar att äta något sött då och då, och vad är egentligen godare än ett hederligt bakverk att sätta tänderna i? Inte mycket – men vissa saker ska du undvika om du vill undvika att åka på tillfälliga magproblem.

Tårta är något tartasom de flesta av oss har som favoritbakverk, men vissa ingredienser i bakverket kan ge upphov till tillfälliga magproblem. Turligt nog finns knep för att undvika detta, och det är att vara mer selektiv med vilka komponenter man använder under bakningen. Till exempel går det alldeles utmärkt att baka en snygg kaka med hjälp av laktosfria produkter, det faktiskt till och med att knåpa ihop en riktig gräddtårta. Dock ska man veta att laktosfri grädde kan vara svårare att få snygg än vanlig grädde. I Allas tipsar man om att se till så grädden är riktigt kall innan man sätter igång och vispar den för att få den att bli mer stabil, och man kan även ha i gelatinblad i samma syfte. Sen ska man räkna med att det tar lite längre tid med vispningen, använd därför en elvisp och vispa i cirka femton minuter för bästa resultat.

Inte bara laktos man ska undvika

Vill man verkligen säkerställa att magen inte reagerar negativt på ingredienserna i bakverket finns annat som man kan undvika. I Expressen tipsar man om att text undvika följande:

  • Fruktsocker från äpple, päron, persika, mango och vattenmelon – välj istället bär som jordgubbar, körsbär och blåbär eller välj frukter såsom plommon, kiwi, mandarin och banan.
  • Margarin – baka istället med riktigt smör, kokosfett, olivolja eller ghee.
  • Sötade frukostflingor – använd müsli eller nötter istället.

Var noga vem du köper bakverk av

svenska-femhundra-kronor-pengarNog för att många gillar att äta tårta, så kanske inte alla gillar att själva baka den och visst går det att köpa bra tårtor. Ett tips är dock att vara noga med vem man väljer att köpa sin tårta ifrån när man har specifika krav på hur den ska bakas och vilka ingredienser som ska användas, annars kan det gå tokigt. Ett exempel på när tårtan blev en riktig besvikelse skriver Dagens Nyheter om där ett brudpar beställt en tårta till en prislapp på 12 350 kronor till bröllopet. Kravet var att tårtan skulle vara fri från ägg, mjölk och gelatin, en vegansk tårta. Men två dagar innan bröllopet kom beskedet att denna inte kunde levereras – trots att konditorn under tidigare fem månader meddelat att man både provbakat tårtan och att den skulle bli bra. En lögn. Det hela slutade med en tårta bruden inte kunde äta och ett ärende hos Allmänna reklamationsnämnden – så ska du beställa tårta: beställ från en leverantör du vet kan leverera!