Människan behöver protein, men animaliskt protein är energikrävande att producera. I takt med att vi blir fler och fler människor på jorden försöker forskarna hitta nya proteinkällor. Därför får fler och fler i västvärlden nu upp ögonen för insekter som föda.

Egentligen är det Nordamerika och Europa som är undantagen: i stora delar av Afrika, Asien och Sydamerika äter man redan insekter. Det är en billig proteinkälla, och det är dessutom lätt att odla insekter för husbehov. Med tanke på hur populär asiatisk mat länge har varit i Sverige, och hur populär sydamerikansk mat som ceviche börjar bli, är det konstigt att insekter inte hamnat på menyn än. I USA, som ju är lite av en föregångare när det kommer till mat, har man kommit längre. Det beror inte minst på kockar från länder som Mexiko, där man har ätit insekter i tusentals år.

Men gå nu inte ut i skogen och plocka på dig lite insekter at random. Det finns många ätbara insekter även i de nordiska skogarna, men precis som med svamp är det viktigt att ha lite koll. Det finns t.ex. två ätbara arter av kackerlackor, men övriga arter går inte att äta.