Det finns en hel vetenskap om vilken kost man ska äta för att må som allra bästa och vilka kosttillskott man ska ta för att fungera som bäst. Men vad stämmer egentligen? Här är vad du behöver veta om kosttillskottet du valt faktiskt är vad det lovar att vara.

Kosttillskott som Vitaepro innehåller en rad olika saker som är bra för oss att få i oss, och därför tror många att det räcker med att bara ta ett piller om dagen och sedan så kommer ens kropp vara i tipp topp form. Men så är det inte riktigt. För att dina kosttillskott verkligen ska ge effekt behöver du även kombinera dem med bra mat och motion. Då kommer din kropp att komma i balans. Men kom ihåg att inte tro på alla du hör om mirakelpiller hit och dit. Några som till exempel anmäldes för sina påståenden om sitt kosttillskott som ska innehålla ”allt för balans, immunförsvar och skönhet” är Hannah Widell och Amanda Schulman. Nyhetssajten Breakit skriver bland annat om hur duon fått kritik både för just sina påståenden om själva preparatet och om hur de valt att marknadsföra det, vilket många menar strider mot marknadsföringslagen. Till exempel saknas både annonsmärkning och innehållsförteckningar över vad pillren faktiskt innehåller – och finns det en regel när det kommer till kosttillskott så är det att du alltid ska veta vad det är du stoppar i dig. Så väljer du kosttillskott:

  1. Det ska finnas en innehållsförteckning
  2. Det ska finnas rekommenderade doser
  3. Det ska säljas i Sverige

Kosttillskott som lindrar

Dock ska man vara medveten om att det faktiskt finns kosttillskott som håller vad de lovar, och kanske lite till. Något som bland annat Expressen skriver om är hur ett kosttillskott upptäckts vara lindrande för personer som lider av IBS, och det är ett riktigt plus i kanten. Sen finns såklart kosttillskott som du inte behöver om du inte har brist på just den det ämnet som tillskottet innehåller, exempelvis om du inte har järnbrist ska du inte äta tillskott med järn oi och så vidare. Hos konsumenttidningen Råd & Rön finns en lista på både vilka tillskott du inte behöver, och vilka som kan behöva vad. Så den kan också vara bra att spana in när du funderar på att börja med tillskott så att du väljer rätt för din kropp och ditt leverne.