Gravidmassage är en lyx som många gravida borde unna sig. Framför allt när graviditeten är långt framskriden, och ryggen är utsatt för påfrestningar. Gravidmassage har också många andra hälsofördelar. 

Kvinna på gravidmassageVåren är snart här, och då kommer det att födas en hel del barn. Det innebär att det är många kvinnor som är i slutet av sin graviditet just nu. Jag är inte en av dem, men jag har varit höggravid, och vet vad många av er går igenom. Därför vill jag tipsa er om en sak: unna er gravidmassage. Även den som aldrig haft problem med ryggen tidigare kan känna av den, och den som haft problem tidigare, t.ex. känt sig spänd eller låst i ländryggen, märker naturligtvis av det ännu mer. Bor du i Stockholm kan du t.ex. boka en tid på http://www.massagestockholm.se/gravidmassage. Massagen hjälper mot stelhet och spändhet, men minskar också mängden stresshormon i blodet. Detta leder i sin tur till lägre risk för komplikationer vid förlossningen. Dessutom stärker massagen immunförsvaret. Från och med gravidvecka 13 kan du gå på gravidmassage.

Kan man inte träna när man är gravid?

Många som har problem med ryggen tycker att det fungerar bra att styrketräna för att minska problemen. Men tunga knäböj och marklyft är inte så lämpliga när man är höggravid. Däremot finns det många andra träningsformer som man fortfarande kan ägna sig åt. Här finns en lång lista på motionsformer som passar bra. Flera typer av styrketräning går att ägna sig åt när man är gravid, men förvänta dig inte att slå några PB:n, och satsa heller inte på det. En mer rimlig nivå är att satsa på att bibehålla den styrka du har. Däremot ska du vara försiktig med att använda magmusklerna, eftersom de förändras under graviditeten.

Fler bra övningar för gravida finns här.

Gravidmassage är på frammarsch

Gravid kvinna hos massörenDet blir mer och mer populärt med gravidmassage, och idag finns det massörer som arbetar med det i nästan hela landet. I Stockholm kommer det att öppna två barnmorskeledda förlossningskliniker, där det förutom förlossningsvård även kommer att finnas kurser för blivande föräldrar, yoga för gravida, och naturligtvis gravidmassage. Detta skriver Stockholm Direkt. Det kommer kanske inte att bli lika glamouröst som gravidmassagen man kan läsa om på https://anja.elle.se/gravidmassage, men det kommer nog att göra stor skillnad för många gravida som har problem med ryggen eller axlarna i slutet av graviditeten.

Den som gör en sökning på internet kommer att märka att många undrar om gravidmassage är farligt. Det är det inte. Om du går på vanlig massage under graviditeten kan det vara bra att informera massören om att du är gravid, så att du inte råkar ut för hårdhänta eller på andra sätt olämpliga massagemetoder. En gravidmassör som vet vad hen gör kan dock ta i ganska mycket. Dessutom ges massagen inte på en vanlig massagebänk, utan på en bänk med hål för magen.