Det är oftast roligt att hålla en fest. Tricket är att det är välplanerat och koordinerat. Eller tvärtom, helt spontant och enkelt. Mellanting går bort och blir ofta inte som man tänkt sig. Men vad behöver man tänka på om man planerar att agera festvärd? Vad för tema hade Obama på sin sista State dinner?

För det första, man vill ju givetvis inte att festen ska spåra ur, som denna fest gjorde. För när en av gästerna blir utkastad av vakter så har saker verkligen gått för långt. Men om man känner alla man bjuder väl brukar inte sådana händelser äga rum, som tur är.

Att börja planera i tid är det första rådet, då hinner man med att komma runt alla möjliga hinder och problem som oundvikligen kommer dyka upp på vägen. Ska man hålla en större fest, säg en bröllopsmiddag med efterföljande dans och lekar, ja då kan det vara en god idé att hyra allt från porslinet till eventuell lokal. Om bröllopet hålls på västkusten och du inte vet var du ska hitta festtillbehör till middagen kan du till exempel googla på ”hyra glas i göteborg” för att hitta något som passar tillfället. Men vad finns det mer att tänka på inför festen? Kanske vill du ha ett särskilt tema, som paret Obama hade i deras sista State dinner? Då är det extra viktigt att börja i tid för att få allt rätt.

En italienskinspirerad presidentmiddag

pexels-photo-59497-largeEn som nämnt höll en storfest nyligen var just USA:s president Barack Obama. Han anordnade i dagarna den sista State dinner, tillsammans med sin stora stab naturligtvis. Nu kanske man som privatperson inte har riktigt samma förutsättningar, men inspirationen kan man ändå hitta om man läser om middagen i Göteborgs-Posten.

Tydligen serverades sötpotatisravioli med brynt smör och salvia – något som garanterat får det att vattnas i munnen på många. Som dessert hade kändiskocken Mario Batali komponerat ihop en italiensk crostata med gröna äpplen och glass. Det tycks alltså vara så att maten på det stora hela gick i ett italienskt tecken, kanske för att Italienska premiärminister Matteo Renzi även närvarade vid middagen. Som kronan på verket bar även Michelle Obama italiensk design i form av en guldpläterad Versace-klänning.

Ska man hålla sin stora fest i trädgården kan man få en massa tips i denna artikel i Sköna Hem. Bland annat finns råden att:

  • Skopa glass i förväg oxh frys ner i muffinsformar (om du planerar att servera glass)
  • Servera bål direkt ur en stor vattenmelon (både roligt och coolt)
  • Frys vattenballonger och ha dessa i glasskålar tillsammans med de drycker som ska hållas kylda, det gör det både färgglatt och nytänkande
  • Servera gärna pastasalladen, fruktsalladen eller bara vanlig sallad i stora glasskålar med lock så håller det sig fräscht längre samtidigt som det ser snyggt ut
  • Servera snacks i snygga papperspåsar med snören i stället för i flottiga glasskålar
  • Frys in isbitar med citronskivor i så har du snabbt både citron och kyla till drinken du fixar – smart helt enkelt