Om du är en av dem som vill äta hälsosammare så ska du veta att det handlar mest om en sak: planering, planering, och planering. Det finns massor av tips för vad du kan planera för att äta för att få ett hälsosammare liv, och här får du veta några av dem som hjälper dig få reson på matveckorna.

Det första steget i att äta hälsosammare är att se över hur du handlar. Strunta i stresshandlingar utan planera noga och väl. För att slippa handla i stress och inte behöva trängas i stimmiga matvarubutiker så kan du beställa din matkasse online. Kolla in https://www.matkasse.nu/ för att hitta den matkasse som passar dig. Här gr vi tips och inspiration som hjälper dig till ett hälsosammare liv.

Tips för hälsosammare kost

I en artikel från Expressen ges 8 tips för ett hälsosammare liv, när det kommer till kosten då. Enligt artikeln är det följande som du ska försöka följa och ha i åtanke:

  • Ät grönsaker till varje måltid du äter.
  • Ät mycket fibrer, protein och nyttiga fetter.
  • Ät mer till lunch och lättare middag och frukost.
  • Att bli proppmätt är inte bra, ät tills du är 80 procent mätt. Ät långsamt för att kunna känna av under tiden du äter.
  • Satsa på vegansk kost minst en dag i veckan.
  • Skippa läsk och sötsaker. Ska du äta sätt ta naturligt söta saker, såsom frukt.
  • Planera din matvecka ordentligt, och vig en dag åt att laga veckans matlådor till exempel.
  • Unna dig ibland också, men inte för ofta.

Lättlagad snabb och nyttig middag

Om du behöver inspiration så finns det massor att få, bland annat i Jessica Frejs bok ”Supergott och supersnabbt” som Aftonbladet skriver om i en artikel. I boken kan du hitta härliga recept på bland annat grillad paprikasallad med fetaost, het tomatsoppa med Halloumi och mandelpanerad torsk med citron och brynt smör. Det genomgående temat i boken är at det är nyttiga rätter, som gör dig glad, men som är enkla och snabba att laga till. Så skippa halvfabrikatet och micromaten och satsa på denna typ av rätter istället.

Storhandla och gör matlådor

Det bästa för att hålla sig till en nyttig kost är genom att planera dina matinköp och vad du ska äta en vecka framöver. Bra är då att göra matlådor, då är liksom maten klar och du slipper tänka på vad du ska laga till just ikväll. I Metro tipsas det om matlådeproffset Sofia, vars konto på Instagram ”eatandtrainwithsofia” blivit väldigt populärt, varför inte ta inspiration från henne!