Studerande trädgårdsmästare har fullt upp med att bygga årets tematrädgårdar. Lagom till våren kommer vi kunna få ta del av kreationerna för att samla tips och inspiration inför planering av vår egen trädgård. Haka på trenden och satsa på ett eget tema eller bygg ett växthus om utrymme ges.

Skapandet av årets tematrädgårdar i Enköping är i full gång. Som man skriver om på Enköpings-Posten gör elever som studerar till trädgårdsmästare ett examensarbete som handlar om att skapa en tematrädgård vid Åpromenaden i Enköping. Grupperna väljer egna teman, går kurser, skissar, planerar och skapar trädgårdar lagom till våren. Just nu har man precis gjort klart skisserna, gjort växtvalen och börjat skapa grunderna. Tanken med projektet är att man ska bygga upp nått som inspirerar andra inför våren och i år kommer vi kunna ta del av fem grupper och trädgårdar: en  cottageträdgård, en woodland, en skandinavisk trädgård och en urban trädgård. Mer information kommer att finnas några veckor innan projektet är öppet för allmänheten.

Planera din egen trädgård

växthusTa inspiration av trädgårdsmästareleverna i Enköping och rusta upp din egen trädgård. Det är poppis att arbeta ute i trädgården, både när det gäller blommor och odlingar. Det blir även extra roligt om man går efter några riktlinjer och sätter fokus på ett speciellt område. Antingen kan man till exempel skapa en romantisk känsla med mängder av blommor, bara fokusera på sten i olika former, kanske sätta all fokus på endast odling eller varför inte bygga ett växthus om utrymme finns?

Just växthus är något som många drömmer om då det ges mängder av fördelar med tak och värme till växterna samtidigt som man får ett litet extra hus på gården. Det bästa av allt är ju att man kan bygga huset utan bygglov, om det är mindre än 15 kvadratmeter enligt Boverket. Det finns mycket att läsa och lära innan man börjar arbeta. På till exempel Jordbruksverkets hemsida skriver man mycket om fröer och plantor som passar mer eller mindre bra i växthus, vad man bör tänka på och vilka starka och hållbara material som rekommenderas vid byggnationen. Natursten från Flisby, miljövänlig energi och installation av riktig bra ventilation är exempel på vad man föredrar.