När det kommer till vitaminer finns en hel del sanningar och myter som avlöser varandra, så det kan vara svårt att veta vilka vitaminer som kroppen faktiskt behöver tillskott av och vilka vitaminer man helt och hållet bör hålla sig undan från – och det tänkte vi tipsa om idag.

Ju äldre vi blir desto mer muskler förlorar vi, vilket gör det viktigt att vi håller igång våra leder mjuka samtidigt som vi håller igång våra kroppar. Visste du till exempel att vi mellan åldrarna 20 till 80 år tappar i snitt hela 40 procent av vår befintliga muskelmassa? Värst är det dessutom mellan 50 och 80 års ålder för då kan hela 30 procent förloras vilket egentligen gör att det inte handlar om att bygga muskler utan snarare om att bevara de muskler vi har. Det skriver kostexperten Carolin Helt i Svenska Dagbladet som svar när en äldre herre skickat in en fråga gällande vad han ska tänka på när det kommer till sitt kostintag i samband med träning och vad Helt mer svarar rör vitaminer. Bland annat tipsar hon om vikten av vitaminer och de som alla, men framförallt äldre, personer ska försöka få i sig är D-vitamin som är svårare att ta upp ju äldre man blir, men som är bra näring för muskelmassa, benstomme, blodkroppar och immunförsvar. Men det är självklart inte enbart denna vitamin som är viktig att få i sig. Även mineraler och antioxidanter från bär är viktiga, till exempel tipsar Aftonbladet om hur bland annat tranbär får en att hålla sig frisk, att hallon bränner fett och att havtorn innehåller ämnen som är bra för slemhinnorna i näsa, ögon och mun med mera – så det kan vara bra att lägga på minnet eftersom frukt och bär både är gott och nyttigt! Vill du dock inte hålla på med en massa olika mirakelkurer och istället bara vill lägga till en ytterligare sak i din kost för att bättra leder, rörlighet och är bra för hjärtat samtidigt som du känner dig piggare och får ett starkare immunförsvar? Då kan du, liksom många andra, testa att se om Vitapro är något för dig – för precis som vitaminens reklam säger ”det funkar för mig” kan det lika gärna betyda att det inte är rätt val för dig, men det är väl värt att testa.

Viktiga vitaminer

Att få i sig rätt vitaminer är viktigt och i Expressen har man listat de allra viktigaste och dessutom skrivit varför dessa vitaminer är så bra att få i sig:

  • C-vitamin – är en antioxidant som bland annat bryter ner protein.
  • Omega-3 – är viktig för hjärnans hälsa och hjälper till att minska inflammation.
  • Järn – hjälper till att transportera syre och producera celler, utan järn känner man sig trött och hängig till exempel.
  • K-vitamin – hjälper blodet att koagulera, så utan detta ämne skulle ett sår inte läka.
  • Vitamin A – immunförsvaret och vår syn
  • Vitamin B6 – stimulerar ämnesomsättningen och stabiliserar blodsockret samtidigt som b6 även producerar antikroppar som motverkar sjukdomar.
  • Vitamin B12 – nervsystemet, minnet, röda blodkroppar och är viktig för DNA produktion samt skyddar mot blodbrist.