Fler och fler väljer bort gluten av en eller annan anledning. En del är glutenintoleranta medan andra exempelvis kan hantera gluten men helt enkelt tycker att de mår lite bättre av att undvika det. Då många bakverk innehåller gluten kan det kännas lite komplicerat att baka utan gluten men det finns många goda recept att välja mellan.

I princip alla konditorier erbjuder glutenfria alternativ så du ska alltid kunna känna dig trygg om du beställer glutenfria bakverk. Detsamma gäller om du tänkt beställa tårta via nätet och få den hemlevererad eftersom den vanligtvis bakas på ett lokalt konditori. Det är dock viktigt att du alltid läser noga innan du lägger beställningen eftersom det kan variera mellan olika leverantörer. Störst kontroll över vad bakverket innehåller har du förstås alltid om du väljer att baka din tårta själv.

Ersätt mjölet

De allra flesta har koll på att gluten finns i mjöl och då framförallt i vetemjöl men faktum är att det förekommer i fler spannmål. Om du ska baka glutenfritt ska du därför undvika vete, durumvete, korn, råg, dinkel/speltvete och kamut. Det finns även korsningar mellan de här spannmålen som innehåller gluten och som ska undvikas vid glutenintolerans. Därtill kan exempelvis havre ha kontaminerats av spannmål som innehåller gluten.

Det kan kännas hopplöst att baka mjölbaserade bakverk som tårtor utan till exempel vetemjöl men det finns gott om ersättningar att använda och mängder av recept finns att hitta på nätet. I varenda matbutik finns en glutenfri hylla där det finns glutenfria mjölsorter och det går även fint att använda till exempel majs- eller potatismjöl istället. Om du vill använda havregryn bör du köpa de som är märkta som glutenfria.

Maräng är ett säkert kort

Trots att det finns gott om mjölersättningar och glutenfria recept så kan det ändå kännas svårt att baka utan mjöl och få ett bra resultat. Som tur är går det alltid att göra en god och lyxig marängtårta. Maräng innehåller nämligen endast ägg samt socker och ibland lite vinäger, citron eller majsmjöl. Maräng är alltså något som passar ypperligt för den som undviker gluten och med till exempel grädde eller lemoncurd och bär kan du få fram en riktigt festlig pavlova.

Fler glutenfria recept här.