När som helst på året, oavsett om det är inför en högtid, helg eller ett privat firande, så kan det vara trevligt att anordna en fest. En dag eller kväll när du skämmer bort dig själv och dina vänner/din familj och unnar dig lite socialt umgänge. Här följer en liten guide på de bästa festtipsen.

Checklistan inför en fest kan göras lång – hyr bestick och porslin, dekorera, boka ett band och skicka ut inbjudningar. Check! En tillställning eller fest kan förvisso te sig annorlunda, beroende på vilka krav man har, hur många gäster som kommer och så vidare, men någon form av planering är alltid bra för att gästerna ska känna sig välkomna.

Bli en festfixare av rang

Micael Bindefeld har tidigare nämnt att ”festen startar på hallmattan”. Detta innebär inte att partyt ska sätta igång i farstun, utan att det bör dimpa ned ett fiffigt och välkomnande inbjudningskort på folks hallmattor som får gästerna att omedelbart svara JA, ASAP. I det bör det framkomma vilket datum festen gäller, tidpunkt på dygnet, klädsel, om det bjuds på mat eller förfriskningar samt sista datum för svar. Se gärna till att göra ett snyggt inbjudningskort som har något samband med temat eller festen i övrigt.

Dekorationer

Det är alltid kul med ett tema på en fest, om än ett litet sådant. Slopar du temat så kan det i alla fall vara på sin plats att dekorera lokalen inför festen på ett sätt som tilltalar alla. Tips på dekorationer kan vara blommor, ljus, girlanger med mera. Tänk på att när du dekorerar bör du avsätta plats för en ”garderob” där gästerna kan hänga av sig kläder och skor. Kommer det barn kan du även göra en liten lekplats som du dekorerar i barnens tecken. En liten rökplats på altan eller balkongen är heller ingen dålig idé.

Mat och dryck

Det går inte att sticka under stol med att mat och dryck är det viktigaste på en fest. Här gäller grundlig planering. Ska du ha catering? Vill du laga all mat själv? Ska det vara knytkalas? Vilken alkohol ska köpas in? Finns det alkoholfritt (mycket viktigt)? Vilken mat det än bjuds på gör du rätt i att välja enkla rätter som kan ätas kalla eller värmas upp på stört och förberedas kort innan festens början. En fest ska ju nämligen vara avslappnande, även för den som anordnar den.