Nästan alla matglada människors favoritrum i sitt hem är rummet där maten tillagas – köket. Men ibland behöver man renovera och fräscha upp detta rum och vi vet några enkla knep att göra detta på!

162662-amphorasI en ny undersökning som presenteras i Västerviks-Tidningen framkommer att nästan var femte svensk vill renovera sina kök, eller i alla fall fräscha upp dem – men detta är ett av de dyraste rummen att ta tag i vilket gör det ytterst viktigt att tänka kostnadseffektivt och långvarigt, om man vill spara in en slant. Till exempel kanske det enda som behövs för att ändra känslan i rummet lite nya möbler som man hittar hos confidentliving.se eller så kanske det är en ny fläkt som behövs installeras för att modernisera köket ett snäpp? Men om man vill göra en totalrenovering kan detta kräva att man anlitar ett proffs, men glöm inte att ta flera offerter från olika hantverkare för att jämföra priset. Enligt SvD kan priserna för samma arbete nämligen variera från 21 600 kronor upp till 64 000 kronor – så var noggrann!

Enkla knep för att fräscha upp köket

Sanningen är att det går att renovera i köket utan att egentligen renovera: knepet är att fokusera på att endast fräscha upp det som är gammalt och slitet – men först och främst viktigt att skapa en budget för projektet och sedan arbeta inom budgetens ramar. Har man till exempel ett litet kök kanske det räcker med att måla om väggarna för att ge köket en fräschare och mer inbjudande look? Ett tips är att välja en vägg som fondvägg för att skapa kontraster. Exempelvis tipsar inredaren och dekoratören Susanna Zacke om att man inte ska vara rädd för att måla svart eller annan mörk färg och att man ska använda färg och material av god kvalitet – lite dyrare priser ger ofta ett bättre resultat (källa). Likaså kan det räcka med att bara byta ut lite köksmöbler för att byta känsla i köket. Ett tips är till exempel att kombinera uteseende med funktion såsom att göra skafferiet utdragbart, skapa stora arbetsytor genom att plocka bort vissa skåp eller lådor eller rent av skapa ledig yta genom göra något så enkelt som att bygga in mikrovågsugnen i ett skåp – det ger både ett modernare intryck och skapar mer plats!