Snart kommer stockholmarna ha tillgång till färsk fisk till ett billigare pris. Man planerar nämligen på att öppna en fiskmarknad.

I Dagens Nyheter kan man läsa att man i höst ska starta fiskauktioner i Stockholm. Syftet med auktionerna är att ge yrkesfiskarna högre inkomster och stockholmarna färskare fisk. Auktionen ska finnas i Slakthusområdet och man kommer sälja fisken till grossister, som i sin tur säljer fisken vidare till konsumenterna. Man hoppas att satsningen ska gynna det regionala fisket och att alla fiskgrossister inte ska handla fisken från Göteborg. Dessutom tror man att konsumenterna efter ett tag kommer märka att det blir billigare att köpa fisk.

Hitta bra fiskeställen

När Stockholms fiskmarknad kommer igång på riktigt kan vi alltså vänta oss billigare fisk i affärerna. Men för att få ännu billigare fisk, är ett tips att börja fånga den själv. Fiske är inte bara bra för att man kan fånga matfisk, utan det är också en riktigt rolig hobby. Känner man sig manad att testa på fisket, finns det många affärer som säljer proffsig fiskeutrustning till ett bra pris. Och för att hitta fisken gäller det att leta på rätt ställe. I Café kan man läsa om fiskaren och kocken Claes ”Svartzonker” Claessons tips på de bästa fiskeställena. Några av de fiskeställen som han tipsar om är:

  • Furusund i Stockholms skärgård.
  • Västerviks skärgård.
  • Stockholms ström.
  • Älvkarleby i Uppland.
  • Luleälven.

Självklart är det inte givet att man får fisk bara för att man befinner sig på det bästa fiskestället. Men chansen ökar så klart och vet man att det finns fisk, blir det genast roligare att fiska.

Fisk dyrt i framtiden

Det gäller verkligen att passa på när det gäller att fiska, köpa och äta fisk. I framtiden kan det nämligen bli en bristvara, vilket i sin tur leder till att det blir väldigt dyrt. På sverigesradio.se kan man läsa om att forskare har kommit fram till att varor som fisk, choklad och vin kommer skjuta i pris på grund av det varmare klimatet som leder till sämre odlingsförhållanden och utarmning av fiskebestånden.