I dag skriver vi om mat och särskilt om de naturliga råvaror som är bra för hälsan, inte minst för våra ögon och vår syn. Mycket av detta kan vi dessutom hitta i våra egna skogar eller i våra små odlingar i trädgården.

frukt juice dryckMånga är vi som har mer eller mindre dålig syn, vissa av oss tar hjälp av till exempel Google för att hitta ögonklinik att gå till, andra låtsas som ingenting och försöker att klara sig bäst de kan. Men visst du att man kan äta vissa saker som ger bättre syn, eller snarare, stärker och förebygger synen. Jo så är det.

I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur morötter har flera hälsofördelar, de innehåller bland annat A-vitamin och en brist på denna kan påverka synen negativt. Så det är bra att äta morötter för att återställa vitaminbalansen, även om morötter inte per se förbättrar synen. På andra sätt är morötter bra för att bland annat förhindra infektioner med sin antiseptiska egenskap, och reducera risken att drabbas av olika typer av cancer, motverka hjärtsjukdomar, samt skydda huden mot förtidigt åldrande. Sedan är morötter också bra för immunsystemet och rika på fibrer. En bra rot alltså. Men komplettera alltid med en välbalanserad kost.

Blåbär är bra för ögon och syn

En annan gröda som vi kan hitta i våra djupa skogar är det gyllene bäret blå. Inte bara är blåbäret bra för din syn, det har även antiinflammatoriska effekter och dödar bakterier, gärna tillsammans med andra näringsämnen som E-vitamin, zink och selen som kompletteras med en kost rik på frukt och grönt. Antioxidanterna som finns i blåbär är vidare särskilt effektivt i just detta sorts bär, dessa stärker ögonvävnaden och ökar blodcirkulationen. Perfekt att blanda ner i smoothien på morgonen eller efter träning, tillsammans med andra nyttiga växtligheter. Men mer om detta kan man med fördel läsa om i denna artikel från Expressen.